1
-
3

Salmisaarentalo

2021

Arkkitehti Väinö Vähäkallion suunnittelema, vuonna 1940 valmistunut rakennus, on alun perin toiminut Oy Alkoholiliike AB:n tehtaana, pääkonttorina ja keskusvarastona. Vuonna 2004 valmistuneen saneerauksen myötä rakennuksesta tuli Helsingin oikeustalo. Kun oikeuslaitoksen toimijoita ryhdyttiin hallinnollisesti yhdistämään, syntyi samalla terve yhdistää eri puolilla Helsinkiä sijaitsevat toimitilat yhteiseen osoitteeseen Helsingin oikeustalolle Salmisaareen.

 

KVA Arkkitehdit suunnitteli uusien yhteisten tilojen tilajärjestelyn ja layoutit, pintamateriaalit, kiintokalusteet sekä irtokalustuksen. Sisustuksen lisäksi suunniteltiin  asiakaspalvelutilojen sisäopasteet. Suunnittelualueeseen kuuluivat käyttäjien monitilatoimistot 1.-3. kerroksissa, joissa kullekin yksikölle määriteltiin oma kotipesäalue. Ensimmäiseen kerrokseen suunniteltiin yhteinen asiakaspalvelutila tukitiloineen Oikeushallinnon toimitila- ja työympäristökonseptin linjauksia hyödyntäen.

 

Käyttäjiä osallistettiin suunnittelun edetessä mm. työpajan ja henkilöstötilaisuuksien avulla. Tiiviissä yhteistyössä käyttäjien kanssa saimme kalusteratkaisut ja värimaailmat toimiviksi ja miellyttäviksi. Erityistä huomiota kiinnitettiin akustiseen suunnitteluun, koska suuri osuus työstä on puhelimitse tapahtuvaa. Olemassa olevia irtokalusteita hyödynnettiin uusissa tiloissa.

 

Erityisesti asiakaspalvelutilojen suunnittelussa tilojen turvallisuus sekä esteettömyys olivat suunnittelun keskiössä. Esteettömyys huomioitiin muun muassa kiintokalustesuunnittelussa, irtokalustevalinnoissa sekä opastuksen selkeydessä. Turvallisuus varmistettiin tilojen vyöhykkeistämisen avulla.

  • 2330 m²
  • Senaatti-kiinteistöt
  • Osallistava sisustussuunnittelu

Osa suunnittelualueella olevista aulatiloista oli suojeltuja ja näissä tiloissa alkuperäisiä rakenteita säilytettiin ja pintoja kunnostettiin vanhaa kunnioittaen. Seinien värisävyt ja palkkien pintakäsittelyt entisessä ruokalassa ja aulatiloissa noudattavat alkuperäisiä.

Uudet toimitilat sijaitsevat meren läheisyydessä, mistä ammennettiin ideoita väritykseen ja lasiseinäteippaukseen. Käyttäjiltä tuli toive saada lasiseinäteippauksiin mm. kaislikkoa ja meriheinää.

 

Väritys on toimistotiloissa luontoteemainen, työpistealueilla on rauhallisia sinertäviä ja vihreitä sävyjä lämpimien harmaiden sävyjen rinnalla. Taukotilojen värimaailmoissa on mukana myös lämpimiä murretun ornassin sävyjä. Luontoteemaa toteutettiin myös toimistotilojen hillityissä kaislikko-kuvioiduissa lasiseinäteippauksissa.

 

Asiakaspalvelutiloihin sävymaailmaksi valittiin lämpimiä ja kodikkaita poltetun oranssin ja hiekan sävyjä, joita maustettiin mustilla yksityiskohdilla ja tammipintaisilla elementeillä.

Kysy lisää projektista!

Elina Rajamäki
Sisustusarkkitehti SIO
elina.rajamaki@kva.fi
+358 40 0758 375