1
-
4

Alvar Aallon Rakentajantalo

2020

Alvar Aallon suunnitteleman Jyväskylän Rakentajantalon peruskorjaushanke alkoi hankesuunnittelulla sekä työympäristökehittämisellä, jonka aikana kerroslayoutit kehitettiin yhteistyössä henkilöstön kanssa perinteisestä huonetoimistomallista monitilatoimiston ratkaisuihin. Samalla haluttiin kehittää myös työnteon tapoja ja uusia toimintamalleja.

 

Suojellussa rakennuksessa sisätiloja avattiin harkiten ja muutoksista neuvoteltiin tiiviisti  Alvar Aalto- säätiön ja Museoviraston kanssa.

 

Rakennuksen maantasokerrokseen toteutettiin kaupunkilaisia palveleva yhteispalvelupiste, yleisötila sekä kokouskeskus. Aula suojeltiin ja entisöitiin poistamalla sieltä myöhemmin lisättyjä elementtejä.

 

  • 4900 m²
  • Arkkitehtisuunnittelu ja pääsuunnittelu
  • Sisustusarkkitehtuuri
  • Työympäristön kehittäminen MyWorkPlace®
Rakentajantalon monitilatoimiston toteuttamisessa yhdistettiin onnistuneesti Alvar Aallon suunnitteleman rakennuksen erityispiirteet ja tilankäytön tehostaminen.
Tommi Pesonen
Kehittämisasiantuntija, Jyväskylän kaupunki

Sisustussuunnittelun taustaksi tutkittiin huolellisesti Alvar Aallon suunnittelemia interiöörejä.

Sisustusarkkitehtuurin kantavana teemana oli tuoda esille Alvar Aallon tapaa käyttää interiööreissä voimakkaitakin värejä sekä detaljoitua muotokieltä.

 

Sisätilojen ilmettä oli vuosien varrella muutettu erilaisissa remonteissa ja nyt tehdyissä muutoksissa tuotiin mukaan Aallolle tyypillisiä sisustusmateriaaleja kuten reliefimäisiä keraamisia laattoja ja puusäleikköjä tilanjakajina. Akustisissa pinnoissa teemana oli myös reliefimäisyys, mutta pehmeässä pintamateriaalissa.

 

 

 

Yhteiskehittämällä tiloista saatiin tunnistettavia ja henkilöstöä sitouttavia.

Jokaiselle tilalle ja kerrokselle haettiin tunnistettava värimaailma yhtenäisen muotokielen tukemana. Suunnittelussa oli mukana talon käyttäjien – rakentamisen ammattilaisten – vahva panos ja yhteiskehittäminen.

Monipuolisella kohteella oli pitkä suunnitteluaika.

Rakennuksen maantasokerrokseen toteutettiin kaupunkilaisia palveleva yhteispalvelupiste, yleisötila sekä kokouskeskus.

Aula suojeltiin ja entisöitiin poistamalla sieltä myöhemmin lisättyjä elementtejä.

Rakennuksessa oli todettu myös sisäilmaongelmia, joten peruskorjauksen aikana mm. julkisivun ikkunapenkit rakennettiin uudelleen entisen kaltaisiksi. ​​

Kysy lisää projektista!

Eija Niemelä
Liiketoimintajohtaja
eija.niemela@kva.fi
+358 40 764 6881
Olivier Lemarchand
Arkkitehti, SAFA
olivier.lemarchand@kva.fi
+358 44 777 0220