1
-
3

Lippulaivan kirjasto

2023

KVA Arkkitehdit on suunnitellut Lippulaivan kirjaston uudenlaisen konseptuaalisen ilmeen sekä sisustuksen, jossa lähtökohtana on ollut toteuttaa kiertotalousnäkökulmaa ja tuoda tarinallisuus mukaan kirjastoympäristöön. Kierrätys, inspiraatio, seikkailu ja oivaltaminen olivat Espoon kaupunginkirjaston asettamia lähtötavoitteita kirjaston visuaaliselle ilmeelle ja toiminnalliselle ratkaisulle.

Lippulaivan kauppakeskukessa toimivan Espoonlahden aluekirjaston tilat täydentyntävät valmiiksi syksyllä 2023.

  • 1400 m² 
  • Toimitilakehitys MyWorkPlace®
  • Sisustussuunnittelu

Kirjasto suunniteltiin asukkaiden yhteiseksi olohuoneeksi, jonne kuka tahansa voi astua sisään matalalla kynnyksellä

Kirjasto on luonteeltaan perhekirjasto ja Espoonlahden asukkaiden oma olohuone ja kokoontumispaikka. Kirjaston suunnittelussa on huomioitu jokainen kirjaston käyttäjien ikäryhmä ja erilaiset käyttäjäprofiilit. Kirjaston toimintojen ja visuaalisen tunnelman suunnittelussa on osallistettu asukkaita, mm. kirjaston ”kummiperheitä”, sekä nuoria erilaisissa työpajoissa ja sosiaalisen median alustoilla.

 

Kirjaston vastaanotto onkin ollut käyttäjien keskuudessa innostunutta ja uudenlaisen ilmeen ja tunnelman omaavaa kirjastoa on luonnehdittu mm. ”parhaaksi lahjaksi, minkä Espoon kaupunki on asukkailleen antanut”.

Täyden kympin kirjasto!
poika 10v.

Sisustuksen kekseliäs materiaalien käyttö sekä yksilölliset Lippulaivan kirjastoon räätälöidyt kalusteet kuljettavat kävijää tarinoiden ja mielikuvituksen maailmaan, tuoden esille materiaalin ja kalusteiden uudelleenkäyttöä inspiroivalla ja yllättävällä tavalla.

Irtokalustus on toteutettu Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa yhteistyössä. Suurin osa irtokalusteista on sisustusarkkitehdin yksitellen valitsemia, kunnostettuja ja uudelleen verhoiltuja asukkaiden kierrätykseen tuomia kalusteita, mikä luo julkisen tilan ja käyttäjien välille ainutlaatuisen yhteyden.

 

 

Erikoiskiintokalusteissa hyödynnettiin kierrätettyjä rakennusmateriaaleja

Kirjastolle suunnitellusisa erikoiskalusteissa on hyödynnetty uudelleenkäytettyjä materiaaleja, mm. vanhaa lautaa ja rimoitusta, jonka puuseppä on valmistanut vanhoista messuosastojen tukirakenteista.

 

Seinätehostepintoja on tehty Lippulaivan kauppakeskuksen rakennustyömaalta ylijääneistä erilaisista ja erivärisistä keraamisista laatoista ja kierrätetyt esineet ja rakennusosat ovat saaneet uuden elämän erilaisissa kollaaseissa ja toiminnallisissa kalusteissa.

Kirjaston palvelut ja toiminnallisuus kuvastavat kirjaston ajassa päivittyvää edelläkävijän roolia

Kirjaston palvelut ja toiminta kuvastavat kutakin aikakautta ja yhteiskuntaa. Myös kirjaston arkkitehtoninen ilme ja tilaratkaisut kulkevat käsi kädessä modernin kirjastoajattelun mukaisten toimintojen ja palveluiden  kanssa.

Viihtyisyys, helposti lähestyttävyys, ystävällisyys, monipuolisuus ja inspiroivuus ovat teemoja, jotka kiehtovat eri ikäisiä kävijöitä kerta toisensa jälkeen.

Kirjasto on mahtava. Täällä kelpaa viettää aikaa koulun jälkeen. BEST!
poiminta terveisistä kirjastolle

Kysy lisää projektista!

Eija Niemelä
Liiketoimintajohtaja
Sisustusarkkitehtuuri ja työympäristökehittäminen
eija.niemela@kva.fi
+358 40 764 6881