1
-
4

Citycenter

2013

City–korttelissa tapahtui huomattava mittakaavan muutos, kun kolmen tontin alueella oleva, tunnelilla rautatieasemaan liittyvä rakennuskokonaisuus valmistui 1967. Purettujen rakennusten monimuotoiset aiheet korvautuivat isoilla mittasuhteilla ja voimakkaalla horisontaalikorostuksella. Uusi kompleksi koostui neljästä eri osasta; maanalaiset kerrokset, maanpäälliset kerrokset, toimistokerrokset ja pysäköintitaso reunarakenteineen eli makkaroineen.

 

90-luvun taantuman aikana kortteli alkoi rappeutua ja täydellisen uudistuksen suunnittelu käynnistyi 2001. Rakennus, myös paljon keskusteltu makkara, päätettiin suojella. Ainoastaan autoramppirakenteet ja pysäköintitaso saatiin purkaa ja korvata lasijulkisivuilla Keskuskadun muuttuessa kävelykaduksi.
Kauppakeskus kasvatettiin viisikerroksiseksi laajentamalla liiketiloja kerroksella ylös – ja kerroksella alaspäin. Kiinteistön huolto siirrettiin kokonaan maan alle keskustan huoltotunneliin. Korttelin sisälle rakennettiin uusi kuusikerroksinen toimistotalo sekä kaikki kerrokset läpäisevä valoaukko, josta näkyy taivas asematunnelin tasolle asti.

 

Viereinen Saarisen piha peruskorjattiin ja katettiin lasilla. Eliel Saarisen esittämän suunnitelman kolme kauppakäytävän pihalaajennusta Rautatieaseman pääsisäänkäynniltä Aleksanterinkadulle ovat nyt katettuja.

  • Sponda Oyj
  • 70 000 m²

Kysy lisää projektista!

Pekka Ruuskanen
pekka.ruuskanen@cjn.fi
+358 40 506 2334