Ajankohtaista

Pää- ja arkkitehtisuunnittelu kohteemme Scandic Helsinki Airport esiteltiin uusimmassa Projektiuutiset numerossa! Lue näköislehti tästä!

1
-
3

Nordic Built Challenge

2013

Arkkitehtuurin kutsukilpailu

 

Our vision is of an attractive, vibrant hub and urban village where all parts of the system are balanced. It is a socially, ecologically and economically sustainable eco system, which is buzzing with services and activities around the clock. When applied to the Hippostalo in Tampere, we call it HipposVille.

 

  • Hankesuunnittelu ja konseptikehitys
  • Arkkitehtuuri
  • Sisustusarkkitehtuuri

The main idea

is to bring agents from the public, private and third sector together to exploit synergies and collaborate in new ways to produce efficient services for the citizens. To increase the customer base and support demographical diversity, we also introduce a nursing home, senior citizens’ housing and child care services. At the base of all this is an energy-efficient
technical platform, to which we add city gardening and increased biodiversity for ecological sustainability.

 

The result is a cross-functional village where social sustainability is achieved through different age groups meeting and learning from each other. Senior leaders mentor start-ups, school kids take the nursing home residents for a walk and grandmothers do garden work together with the children from the crèche-kindergarten. The nursing home residents benefit from being located in the middle of a stimulating environment, and the office worker can have their children taken care of in the same block.

 

The attractive service mix also ensures financial sustainability, as people from a wider area come together to do business, participate, learn and spend time together.

The workplace concept is based on four different zones, supporting the different working modes of knowledge work.

As the user changes working mode during the day, s/he also moves to a new location. The mix and content of these modes need to be adjusted to fit the user profile mix, but as a starting point we have placed each mode in a separate floor to encourage physical mobility. The assumption is, however, that all spaces and services are shared, which allows for introduction of sharing ratios, and more efficient space utilization.

 

Looking a little ahead, we can also see that our ways of working will be further impacted by new technology, both through the Cloud and new devices. In addition to this, the expectations and demands from the next generation of knowledge workers are likely to further push the needs for new ways of managing diversified ways of working across time and space. The attractive work spaces, an efficient and flexible management approach as well as the surrounding services all converge to support mobility and well-being at work.

 

HipposVille will be managed by a cross-functional team, supported by an interactive and participative management system. The management system brings together technical and utilization data from the building automation system with feedback from the users and management targets. The financial yield of the entire complex is estimated to be c. 9%.

 

The Office building will be entirely refurbished.

The stacked, reinforced concrete load-bearing structure in the original part of the building is technically and financially challenging to modify. Therefore, we have chosen to create only minor functional openings in the façade and remove parts of the slab between the ground and 1st floor. Most of the façade’s external cladding and insulation materials will be replaced with more energy efficient and aesthetically pleasing
materials, and a new double skin glazed façade will be added throughout the building. New features are introduced as external additions with their own load bearing steel frame structure, with floors of reinforced or pre-stressed concrete slabs.

 

In order to break down the massive scale of the building as well as to create an attractive entrance, we have chosen to introduce a new atrium space to the south-west part of the main façade. The transparent volume re-directs the building entrance and adds visual as well as functional diversity. A new city square is formed, where activities and exhibitions can be held. The front wall is an interactive media surface where it is possible to inform about events, monitoring of energy performance, etc.

 

The new, three-dimensional glazed façade is an active part of the energy optimization system, with natural ventilation to remove excess heat in summer, while forming an extra insulating layer when closed during winter months. The open stair in the new atrium is a vital part of the design. It links all floors to the entrance space and invites people to move between the floors, as there are inspiring and interesting spaces to be experienced on each floor.

 

In the south-east part of the block, adding the wooden structure residential block with day care facilities diversifies site utilization, and increases density. Furthermore, turning the parking space into a sheltered courtyard with city gardens adds a new, attractive living space to the area as well as increases its biodiversity.

 

We have also opted to create a new staircase on the courtyard side of the building, which will increase flexibility related e.g. to multi-tenant solutions. New technical spaces at the ends of each floor not only facilitate energy efficient ventilation solutions and flexible indoor climate zoning, but they also free up space on the roof to create a timber-framed Wellness centre with extraordinary views.

 

The implemented technical solutions will turn the Hippostalo close to plus-energy building status with an E-figure of 33.

Authors

Ritva Kokkola-Lemarchand, KVA Arkkitehdit Oy
Architect

 

Cecilia von Weymarn, KVA Arkkitehdit Oy
Workplace Specialist

 

Suvi Hirvonen, KVA Arkkitehdit Oy
Interior Architect

 

Ville Reinikainen, Granlund Oy
Mechanical Engineer

 

Päivi Hietanen
Workplace Strategist

 

Petri Lehtipuu, Novetos Oy
Leadership Consultant

 

Jesse Jokinen, Apprix Oy
Management System Consultant

 

Susanna Monni, Kestävä Oy
Sustainability Consultant

 

Kysy lisää projektista!

Ritva Kokkola
Arkkitehti SAFA
Työympäristöasiantuntija
ritva.kokkola@kva.fi
+358 40 755 6154